036 206 203 (trgovina) | 041 383 599 (Aleš) | 031 519 808 (Andreja)    info@loparji.si   > 50 €

Logo BZ Polyfibre

BZ-polyfibre-struna

 

Polyfibre - od raziskav k razvoju

 

Polyfibre se že več kot 20 let osredotoča na svoje raziskovalne in razvojne dejavnosti, ki jih pripeljejo do inovativnih teniških strun. Danes tako ponujajo več kot 20 različnih visokokakovostnih teniških strun, ki zadovoljujejo različne potrebe njihovih igralcev. Polyfibre je tako prisoten v več kot 30-tih državah po vsem svetu – kakovost »Made in Germany«.

 

Polyfibre se je razvil iz raziskovalnega projekta podjetja "Höchst", ki je že leta 1993 iskalo nove materiale za trg teniških strun. Cilj je bil razvoj novih strun, ki naj bi bile bolj udobne in "zelo prijazne" do roke. Napetost mora biti dlje časa konstantna in imeti dobre lastnosti dušenja vibracij in dotika, brez zdrsa strun.

 

Po obsežnih testiranjih v laboratoriju za raziskave vlaken v Južni Karolini v ZDA, je nekdanja Davis Cup ekipa preizkusila prvo struno. Raziskovalni projekt in testi so trajali dve leti, predno je prva Co-Polymer struna prišla na trg v letu 1995. Razvoj te strune je bil tako uspešen, da se je pričela množična proizvodnja in je na trg prišla struna "Hightec" pod blagovno znamko Polyfibre.

 

Inovacije in Kvaliteta

 

Teniške stune "Made in Germany"

 

Polyfibre neprestano raziskuje nove materiale za teniške strune, da bi lahko izboljšali igralne lastnosti. Vendar pa je za razvoj zelo pomembno mnenje igralca: obsežni praktični preizkusi in izboljšave materialov poskrbijo, da je struna korak za korakom tržno zanimiva.

 

Visokotehnološke teniške strune Polyfibre so izdelane iz Co-Polymerov, Etilena in Olefinov. Od ostalih strun se razlikujejo po izjemni elastičnosti, občutku, kontroli in prožnosti.

 

Iz laboratorija na igrišče

 

Razvoj teniških strun je kompleksen proces, ki traja približno dve do štiri leta. Osnovni cilj je raziskovanje ustreznih materialov za izboljšanje vaše igre. V laboratorijskih testih se strune testira: na kislino, natezno trdnost, da se ugotovi kdaj počijo, na krčenje, dinamično elastičnost, vzdržljivost, ter preizkušanje pri visokih in nizkih temperaturah. Če struna ne ustreza strogim kriterijem, bo sestava recepture popravljena in ponovno stestirana v laboratoriju.

 

Življenjski cikel izdelka je tako sestavljen iz petih točk:

  • Analiza trga: Spremljanje trga, da se ugotovi kaj se razvija kakšni so trendi in analiziranje pridobljenih podatkov,
  • Prototip: raziskave materialov, razvijanje formulacij, da izdelajo specifične igralne lastnosti,
  • Laboratorijski testi: Mikroskopske analize in testi kakovosti. V kolikor struna ne izpolne željenih kriterijev, se prilagod formula in struna je podvržena novim testiranjem,
  • Testi na igrišču: izbrani tekmovalci testirajo izdelek in podajo mnenja. V kolikor so potrebne določene izboljšave, se le te upošteva pred prvim lansiranjem izdelka
  • Pripravljeno za uporabo na trgu: struna gre po odobritvah v serijsko produkcijo, istčasno pa se izvede načrtovanje in izvedba marketinških akcij za lansiranje izdelka na trg.

Glavne inovacije, ki jih je potrebno izpostaviti:

  • TCS: Razvoj TCS je prelomna inovacija v tehnologiji izdelave strun. TCS struna je sestavljena iz inovativno modificiranega polietilena s posebno površino, ki spominja na pomarančno lupino. To zagotavlja  povečan potencial rotacije in žogica se veliko dlje časa zadržuje na struni, kar izboljša kontrolo nad udarci in igranje pod določenimi in bolj natančnimi koti. Struna vam omogoča, več občutka, ki ga boste takoj začutili.
  • Olefins: Struna iz Olefina izboljša lastnosti običajnih poliestrskih strun. Z novim proizvodnim postopkom je bilo mogoče prvič v zgodovini raziskav poliestra vključiti tudi karbon. Zaradi tega struna bolje ohranja napetost: prožnost in lastnosti igranja bodo ostale enake čez mesec. Ta struna tako nima poka kot tradicionalne strune, ampak poka podobno kot multifilamentna vlakna. Obstojnost se tako ob enaki intenzivnosti poveča do 50%. Zaradi tega bo igralec deležen boljše igralnosti in večje hitrosti žoge.

 

Struna je duša loparja

 

Mnogi igralci zapravijo veliko denarja za vrhunski lopar, pri tem pa skoraj nič ne razmišljajo o izbiri teniških strun. Podcenjujejo pomen pravih strun – čeprav so teniške strune tiste, ki dejansko pridejo v stik z žogico in pomembno vplivajo na kontrolo, moč in rotacijo žogice. Nekaj ​​je gotovo: tudi najdražji lopar je neuporaben z napačnimi oziroma slabimi strunami.

 

Tukaj je nekaj osnovnih smernic, ki vam bodo pomagale najti idealne teniške strune in veljajo za vse znamke strun. Poleg specifičnih lastnosti posamezne strune obstaja še nekaj dejavnikov, ki vplivajo na igralne lastnosti in se lahko včasih med seboj izključujejo. Power strune se na primer obrabijo hitreje, medtem, ko spin strune ponujajo manj moči.

 

Kako pogosto je potrebno na novo napeti svoj lopar?

 

kdaj napenjamo lopar

 

Teniške strune sčasoma izgubijo elastičnost in postanejo trde - "mrtve". Kako hitro izgubijo svojo napetost, je odvisno od samih strun. Splošno pravilo je, da z istimi strunami ne smete igrati dlje kot 2 do 3 mesece. Tudi če teniškega loparja ne uporabljate, bodo strune izgubile svojo napetost – zato bi morali tudi rekreativci, ki ne igrajo pogosto, zamenjati strune vsaj vsakih 6 mesecev. Ena od značilnih lastnosti Polyfibre strun je njihova odlična vzdržljivost. Drugo pravilo pa je kolikokrat na teden igraš, vsaj toliko krat letno jih moreš zamenjati.

 

Kakšen učinek ima različna napetost strun?

 

kaksna napetost strun

 

Napetost strune močno vpliva na lastnosti igranja. Teniški loparji so običajno napeti z napetostjo med 22 in 30 kg. Lopar z nižjo napetostjo strun bo zagotovil več moči in udobja, strune pa se ne bodo tako hitro obrabile. Močno napet lopar nudi boljšo kontrolo in natančnost. Ustrezna napetost strun se zelo razlikuje od igralca do igralca in jo je potrebno določiti s testiranjem.

 

 

 

Kakšen učinek ima razporeditev strun?

 

razlicne razporeditve strun

 

String pattern ali raporeditev strun je gostota vzdolžnih in prečnih strun. Pri odprtem vzorcu je znotraj okvirja napetih manj strun in je razdalja med posameznimi strunami večja. To omogoča, da žogica prodre globlje v strune, kar ji daje več moči in rotacije. Zaradi tega pa se strune tudi hitreje obrabijo. Z gostejšo razporeditvijo strune trajajo dlje in izboljša se kontrola žoge. Igralčevi sklepi so zaščiteni, saj je čas stika žoge z loparjem krajši. 

 

Kakšen učinek ima debelina strune?

 

debelina strune

 

Tanjša kot je struna, boljši je pospešek, rotacija in udobje. Debelejša kot je struna, večja je vzdržljivost. Najtanjša struna v seriji Polyfibre je POLY HIGHTEC s premerom 1,10 mm. Najdebelejše strune so najlonske strune OMNI PLAY in TP SELECT s premerom 1,35 mm. Večina strun Polyfibre je na voljo v različnih debelinah, tako da lahko igralci natančno prilagodijo strune, da ustrezajo njihovemu individualnemu slogu igranja.

 

Kaj pa je Hibrid?

 

zakaj hibridne strune

 

Hibridne strune so kombinacija dveh različnih strun za vzdolžno in prečno struno. Na ta način je mogoče združiti prednosti dveh različnih strun. Pri enakomerno napetem loparju skoraj vedno poči vzdolžna struna. To se zgodi, ker se vzdolžne strune premikajo veliko bolj kot prečne strune. Prečne strune so tako lahko bolj elastične. Teoretično je možno katero koli struno kombinirati s katero koli drugo struno.

 

Različne strune imajo različno površino, ki seveda nudi različne lastnosti. Najnovejši sta Ribbed oziroma rebrasti struni, ki izgledajo iz profila kot zobnik. Takšna struna omogoči, da se povsem oprime žoge in jo posledično ekstremno zarotira, zato je takšna struna idealna za topspin igralce. Nato imamo gladko struno, ki nudi maksimalno moč in je v primerjavi z ostalimi tudi najbolj vzdržljiva.

 

Rough ali grobe strune imajo mehanično obdelano zgornjo plast, ki nudi poseben oprijem in tako izboljša rotacijo žoge. Strukturirana struna kot je Cobra, shranjuje energijo, ki jo vrača v žogo in tako nudi več moč in veliko udobja. In kot zadnja je večkotna struna, ki se "zareže" v žogo in jo posledično zavrti.

 

Strune za moč - Power

 

power strune

 

Power strune dajejo igralcu izboljšan pospešek žoge. Struna absorbira moč žogice in nato, po udarcu, prenese več kot 90 % te energije nazaj na žogico, za večjo moč vašega udarca. V to skupino spadajo strune: Viper, Fire Rage, Poly Hightec, Black Venom in TCS Rapid.

 

Strune za rotacijo - SPIN

 

spin strune

 

Spin strune povzročijo, da se žogica ob udarcu zavrti in poleti v loku, ter se na koncu močno odbije od tal. Žogica zaradi posebne zgorne plasti strune, prejme dodatno rotacijo poleg rotacije, ki jo povzroči gibanje loparja. V kolekciji spin strun se nahajajo: Black Venom Rough, Fire Rage Ribbed, Evolution Ribbed, TCS Rough, Tour Player Rough in Hexablade.

 

Strune za kontrolo - Control

 

kontrolna struna grip spider

 

Strune namenjene kontroli dajejo igralcu večjo natančnost udarca in nadzor nad žogico. Strune s povečano kontrolo so idealne za igralce z veliko moči. V kolekcijo strun za kontrolo spadajo: Grip Spider, Pantera, TCS, Tour Player in Hightec Premium.

 

Strune za udobje - Comfort

 

strune za udobje

 

Igralci potrebujejo tudi udobne strune, ki so prijazne/udobne za igralčevo roko. Vsak udarec povzroči vibracije, ki se prenesejo naravnost na igralčevo telo. Več te energije kot lahko struna absorbira, manjša je obremenitev roke, rame,.... V to kolekcijo spadajo strune: Evolution, Cobra, Omni Play, TP Select, Xplode, Gutex.

 

Bolj obstojne strune - Durability

 

struna za obstojnost

 

Vzdržljive strune dlje časa ohranjajo elastičnost in se počasneje obrabljajo. Idealno za igralce, ki "uničijo" veliko strun. V to skupino strun spadajo: Tour Player, Dual Force, Thinergy, D'Aramid.

-20%
Tenis struna Polyfibre Grip Spider - kolut
Redna cena z DDV:
108,99 €
Prodajna cena z DDV:
87,20 €
Najnižja cena v 30 dneh
108,99 €
-20%
Tenis struna Polyfibre Evolution Ribbed - kolut 200m
Redna cena z DDV:
104,00 €
Prodajna cena z DDV:
83,20 €
Najnižja cena v 30 dneh
104,00 €
-20%
Tenis struna Polyfibre  Black Venom Rough - kolut
Redna cena z DDV:
108,99 €
Prodajna cena z DDV:
87,20 €
Najnižja cena v 30 dneh
108,99 €
-20%
Tenis struna Polyfibre  Viper - kolut
Redna cena z DDV:
119,00 €
Prodajna cena z DDV:
95,20 €
Najnižja cena v 30 dneh
119,00 €
-20%
Tenis struna Polyfibre Fire Rage Ribbed set
Redna cena z DDV:
od 9,90 €
Prodajna cena z DDV:
od 7,90 €
Najnižja cena v 30 dneh
od 9,90 €
-20%
Tenis struna Polyfibre Tour Player - set
Redna cena z DDV:
13,75 €
Prodajna cena z DDV:
11,00 €
Najnižja cena v 30 dneh
13,75 €
-20%
Tenis struna Polyfibre Black Venom Rough - set
Redna cena z DDV:
11,50 €
Prodajna cena z DDV:
9,20 €
Najnižja cena v 30 dneh
11,50 €
-20%
Tenis struna Polyfibre  Viper - set
Redna cena z DDV:
11,90 €
Prodajna cena z DDV:
9,52 €
Najnižja cena v 30 dneh
11,90 €

dodatna polyfibre oprema

 

Poleg dobre strune je potrebno razmišljati tudi o vseh dodatkih, ki so potrebni tako za igralce, kot tudi za trenerje in klube. Najbolj znan izdelek pri Polyfibru so prekrivni gripi, ki jih resnično odlikuje izredna kvaliteta. Na voljo so pakiranja po 3 ali 60 kosov, ter modeli Omni , Feel in S.A.T. Prva dva sta gladka gripa in precej lepljiva in slednji je perforiran. Ob tem pa še osnovni gripi, košare za teniške žoge, tenis žoge, komplet za otroško igranje tenisa in odlične teniške nogavice.

 

Prekrivni gripi

 

 

Torbe Polyfibre

 

torbe polyfibre

 

Nogavice Polyfibre

 

Nogavice

 

Otroški teniški komplet Polyfibre

 

tenis-komplet-Polyfibre

 

-14%
Polyfibre Omnigrip
Redna cena z DDV:
6,90 €
Prodajna cena z DDV:
5,90 €
Najnižja cena v 30 dneh
6,90 €
-20%
Polyfibre Omni grip 60 kosov
Redna cena z DDV:
75,00 €
Prodajna cena z DDV:
59,90 €
Najnižja cena v 30 dneh
75,00 €
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih