Ali morAm biti pri izboru strune pozoren na težo svojega loparja?

 

Seveda, da lahko izberete pravilno struno, je zelo pomembna teža vašega loparja, .

 

Ob tem pa nikakor ne smete posnemati vaših idolov, saj so vsi tekmovalci izredno dobro fizično pripravljeni in menjajo svoje strune na samo nekaj odigranih točk. (Nadal je v Monte Carlu leta 2016, odigral 112 game-ov in ob tem napel 28 loparjev - se pravi, da v povprečju na vsake 4 igre (game) zamenja svoj lopar in igra z na novo napeto struno).

 

Namreč, vsak stik žogice z loparjem na vaše telo povzroči določen stres, ki je manjši če ste ustrezno fizično pripravljeni oziroma je manjši pri izboru pravilne opreme.

 

 

Lažji loparji nudijo manj moči in slabše absorbirajo vibracije, kar pomeni, da več vibracij pride na vašo roko in ramena. Na drugi strani težji loparji bolje absorbirajo vibracije, nudijo večjo moč, vendar pa zahtevajo zelo dobro fizično pripravo igralca. 

 

Ker večina rekreativnih igralcev, deklet in otrok, nima ustrezne fizične moči, pravilno izbere lopar če ta tehta nekje od 260 do največ 300g. Pri tem predlagamo, da ga kombinirajo z multifilmanetnimi strunami, ki so mehkejše in bolj elastične, absorbijo vibracije in poskrbijo za potrebno moč. 

 

Ker pa se takšne strune malenkost bolj premikajo, predlagamo tistim, ki jih občasno "popravljanje" strun moti, da multifilament kombinirajo s poliestrom in naredijo hibrid.

 

Zelo dobri rekreativni igralci, ki imajo odlično tehniko in so tudi ustrezno fizično pripravljeni, pa lahko izberejo poliestrske strune, ki naj bodo ustrezno termično ali kemijsko obdelane, saj se s tem poveča elastičnost samih strun.